"SIMPOSIUM KEAGUNGAN AL-QURAN"


Cik Ilham | 15-04-2019


"SIMPOSIUM KEAGUNGAN AL-QURAN"

Simposium pada kali ini digerakkan oleh Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (YWUI) di bawah naungan Jabatan Islam Malaysia (JAKIM) dengan membawakan mesej Berinteraksi dengan Al-Quran (Baca, Faham, Amal) melalui Misi al-Kahf.

Sempena Majlis Tilawah dan Hafazan Al Quran Peringkat Antarabangsa kali ke 61, bersama kita sertai Seminar Wartawan Al Quran, , World Convention Al Kahfi, Seminar Al Hafiz , Seminar Amazing Quran dan Keagungan Al Quran sebagai Solusi dalam Organisasi dan Keluarga.

 
Kita bina legasi melalui Interaksi bersama Al Quran; Baca Faham dan Amal

Mulai 16 hingga 20 April 2019 bertempat di Plenary Theatre dan Dewan Muktamar Pusat Islam Kuala Lumpur

Sila daftarkan kehadiran anda di http://bit.ly/SiriKeagunganQuran atau imbas QR code di poster berikut,

SEMINAR WARTAWAN QURAN

Tarikh : 16 April 2019 (Selasa)
Tempat : Plenary TheatreAras 3, KLCC

Menulis dengan panduan dari Al-Quran dan membentuk kerangka fikir penulis berdasarkan nilai-nilai dari al-Quran. Perbincangan cara penulisan Wartawan Quran yang bermatlamat melahirkan penulis yang cinta dan takut pada Allah istimewa buat semua wartawan, Penulis Blogger mahupun penulis-penulis di media sosial.

WORLD CONVENTION AL-KAHF
Tarikh : 17 April 2019 (Rabu)
Tempat : Dewan Muktamar, kompleks Pusat Islam, Kuala Lumpur

Surah al-Kahf, surah yang ke-18 dipilih untuk dihayati di sepanjang konvensyen berlangsung sebagai panduan umat menghadapi zaman yang penuh cabaran dan bersatu untuk membentuk ummah Berbudi dan Penyayang dalam menangani dan melahirkan solusi terhadap 4 Cabaran Sejagat: cabaran keyakinan, harta, ilmu pengetahuan dan kekuasaan. Dihasratkan usaha menghayati kandungan al-Quran ini akan menjadi solusi ke arah kesejahtaraan ummah seluruhnya.

 

SEMINAR AL-HAFIZ
Tarikh : 18 April 2019 (Khamis)
Tempat : Plenary TheatreAras 3, KLCC

Perkongsian teknik al-Hafiz iaitu teknik menghafal al-Quran dalam masa tiga jam, satu mukasurat. Fokus kali ini adalah untuk hafal 10 ayat awal surah al-Kahfi, pasti terlindung daripada Dajjal.: (Hadis Riwayat Muslim 809)

 

SEMINAR AMAZING AL-QURAN
Tarikh : 19 April 2019 (Jumaat)
Tempat : Plenary TheatreAras 3, KLCC


..... "Kami telah mendengar bacaan yang menakjubkan (al-Quran)." (Terjemahan Surah al-Jinn, ayat 1)

Membincangkan tentang kehebatan dan keajaiban al-Quran yang bukan sahaja menakjubkan di masa lalu malahan keajaiban al-Quran turut tetap dapat di rasa pada masa kini juga akan datang. apabila menghayati keajaiban yang sebenarnya, ia akan membantu kita bermotivasi dalam segenap aspek kehidupan.


KEAGUNGAN AL-QURAN SEBAGAI SOLUSI DALAM ORGANISASI DAN KELUARGA
Tarikh : 20 April 2019 (Sabtu)
Tempat : Plenary TheatreAras 3, KLCC

"(Ingatlah) ketika pemuda-pemuda itu berlindung di dalam gua lalu mereka berdoa,

"Ya Tuhan kami, berikanlah rahmat kepada kami daripada sisi-MU dan sempurnakanlah petunjuk yang lurus  bagi kami dalam urusan kamu." (Terjemahan Surah al-Kahfi ayat 10)

Menghayati keagungan al-Quran sebagai solusi dalam keluarga dan organisasi. Dibawakan istimewa Pesan Ulama dari Indonesia iaitu Ustaz Bachiar Nasir.