Impian Badan Sado Berpotensi Jejas Kesuburan Lelaki


H | 26-06-2019


Kegilaan mengunjungi pusat gimnasium bagi mendapatkan badan sado dan tegap dilaporkan boleh menjejaskan tahap kesuburan seseorang lelaki.

Menurut laporan BBC News, para saintis telah menemui evolusi paradoks yang mana golongan lelaki telah merosakkan keupayaan memiliki zuriat apabila melakukan proses bina badan dengan cara tidak sihat iaitu dengan mengambil steroid secara berlebihan.

Menurut Dr James Mossman sebahagian besar lelaki didapati terlibat dalam penyalahgunaan steroid atas alasan untuk mendapatkan hasil membina badan dengan lebih cepat.

"Berdasarkan pemerhatian majoriti lelaki yang datang menjalani ujian kesuburan mempunyai otot badan besar. Situasi ini amat membimbangkan.

"Bahkan, segelintir daripada mereka juga mengakui mengambil steroid bagi mengatasi masalah kebotakan walhal, tindakan ini secara tidak langsung boleh merosakkan tahap kesuburan," jelas Mossman dari Universiti Brown di Amerika Syarikat kepada BBC.

Secara ringkas, steroid dikategorikan sebagai racun terkawal yang mana pengambilannya adalah atas nasihat doktor. Di Malaysia, sebarang produk yang mengandungi steroid hendaklah didaftarkan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sumber: Sinar Harian